Το blog ειναι σημαντικο τοσο για την καριερα οσο και για τον εαυτο σου!

teamxlusive

Οκ, το blog από μόνο του είναι μια ψυχρή λέξη. Πόσο μάλλον όταν πρέπει να τη χρησιμοποιήσεις με τρόπο που να απευθύνεται στο συναίσθημα, ενώ ταυτόχρονα να υποδηλώνει πως και ο συγγραφέας ξέρει καλά τι λέει και σε τι αναφέρεται.
Μοιάζει με απαρχαιωμένη μέθοδο, μιας και η εποχή μας έχει ήδη κατακλυστεί από το ατελείωτο “σκρολάρισμα” και το ανέβασμα εικόνων και video, κάτι που φαντάζει σαν ο γραπτός λόγος να περνάει και αυτός τη δική  του κρίση. Είναι όμως έτσι; Όσο και αν μια εικόνα ισοδυναμεί με 1000 λέξεις, πόσο δύναμη και πόσο ώθηση μπορείς να πάρεις με τις μισές από αυτές; Ας το δούμε πιο αναλυτικά:

° Δείξε το πάθος σου!

Αν δεν έχεις χρόνο να διαβάσεις, δεν έχεις χρόνο και να γράψεις. Και μια απλή εικόνα δεν είναι ικανή να μεταφέρει το πάθος σου για αυτό που θες να πεις. Ενημερώσου, δες και διάβασε τι συμβαίνει γύρω σου, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να μας το πεις! Και αυτό χωρίς να μας αποσπούν διαφημίσεις, προσθήκες φίλων στις social πλατφόρμες και γενικά κάθε λογής οπτικές συγχύσεις. Γράψε για αυτό που ασχολείσαι αυτό τον καιρό, πες μας τις αξίες στις οποίες βασίζεται η δική σου επιχείρηση, και γενικά εξωτερίκευσε αυτά που θα έλεγες με τον προφορικό λόγο σε μια κατ’ ιδίαν συζήτηση. Στο κάτω κάτω, αν είμασταν στο ίδιο δωμάτιο δε θα μου έδειχνες εικόνες και βίντεο, θα μιλούσαμε! Ε, ας το κάνουμε!

° Το γράψιμο ξεκαθαρίζει τις σκέψεις

Σκέψου το σαν μια λίστα από πράγματα (και ίσως να το έχεις κάνει ήδη κάποια στιγμή). Πολλές φορές σημειώνουμε σε ένα χαρτί πράγματα που θέλουμε να κάνουμε, είτε για να μην τα ξεχάσουμε, είτε για να τα βάλουμε σε μια σειρά. Αυτή τη μαγεία την προσφέρει και το blog. Μπορεί οι σκέψεις και τα σχέδια μας να είναι σαν ένα σύννεφο μέσα στο μυαλό μας, αλλά για να γραφτούν και να διαβαστούν από κάποιον χρειάζεται ξεκαθάρισμα. Αυτή η διαδικασία λοιπόν θα ωφελήσει όχι μόνο τον αναγνώστη, αλλά και εμάς τους ίδιους, θέτοντας όρια σε αυτό το σύννεφο που υπάρχει στο μυαλό μας.

° Ξεπερνώντας τους δισταγμούς

Το να εκτίθεσαι, έστω και μέσω του γραπτού λόγου θέλει θέληση. Δεν είναι εύκολο για όλους να βρεθούν σε αυτή την “ευάλωτη” θέση, κατά την οποία οι σκέψεις εκτίθενται στο κοινό, το οποίο είναι και ο τελικός αποδέκτης και κριτής. Υπάρχουν σκέψεις που θα μπορούσαν να αποτρέψουν κάποιον από τη δημοσίευση ενός blog post, όπως “Για ποιό λόγο να θέλει κάποιος να με διαβάσει;” ή ακόμα “Δεν έχω κάτι νέο να πω”. Ειδικά στη δεύτερη περίπτωση, η φρεσκάδα του περιεχομένου έχει συνήθως να κάνει με το πόσο εμείς διατηρούμαστε “φρέσκιοι” στα πράγματα. Επίσης, το blogging δεν αποτελεί καταναγκασμό, που σημαίνει ότι καλό είναι να γράφουμε όταν έχουμε όντως κάτι να πούμε και όχι απλά για το γράψιμο.

° Ενδυνάμωσε το ανθρώπινο στοιχείο σου

Το γεγονός ότι ένα blog έχει εν δυνάμει εκατομμύρια αποδέκτες, μέσα από το social sharing, το καθιστά μέγιστη κίνηση εξωτερίκευσης. Ένα άρθρο μπορεί να σε φέρει σε επαφή με νέες γνωριμίες, να σε γνωρίσει σε αγνώστους και να δημιουργήσει σχέσεις αλληλεπίδρασης που δεν είχες πριν. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει κάποιος σε κάποια γωνιά που τον ενδιαφέρουν αυτά που έχεις να πεις, αρκει να τον βρεις…

° Σύνδεση σε πραγματικό χρόνο

Οι κοινωνίες έχουν μεγαλώσει. Άνθρωποι με κοινά ενδιαφέροντα ή κοινές επαγγελματικές σκέψεις, βρίσκονται και αλληλεπιδρούν καθημερινά ανεξαρτήτου απόστασης. Και αυτό είναι κάτι που το blogging ενδυναμώνει με τη σειρά του. Καταθέτοντας τα δικά σου σχέδια, διαβάζοντας και γνωρίζοντας των υπολοίπων, οι κοινότητα ανταλλάσσει απόψεις, κοινωνικοποιείται και δένεται. Όπως κάποιος περιμένει κάπου να ακούσει αυτά που έχεις να πεις, έτσι και συ βρίσκεσαι στην ίδια θέση αναμένοντας το post κάποιου, με ενδιαφέρον περιεχόμενο. Και αυτό είναι αλληλεπίδραση – και συμβαίνει σε παγκόσμια κλίμακα.

° Παρέμεινε σύγχρονος

Οι εποχές άλλαξαν και η μεταφορά της είδησης δεν γίνεται με παραδοσιακά μέσα. Το έντυπο και η ραδιοτηλεόραση έχουν αντικατασταθεί από τις γνωστές μας πλατφόρμες. Δεν υπάρχει πισογύρισμα σε αυτό άρα δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να μεταδόσεις τα λεγόμενά σου με τα σύγχρονα μέσα, τα οποία κακά τα ψέμματα, από καιρό θεωρούνται τα παραδοσιακά (FB, Instagram, Twitter κ.α ).

° Πειραματίσου

Την εποχή του παραδοσιακού εντύπου, τα λάθη δε μπορούσαν να διορθωθούν. Δεν υπήρχε χώρος για πειράματα. Σε αντίθεση με αυτό, τα σύγχρονα μέσα έχουν εκτοξεύσει τον πειραματισμό, αφού μπορείς να δοκιμάσεις άπειρες στρατηγικές, να εμπλακείς με το κοινό αλλάζοντας τες, διορθώνοντας ή ακόμα και σβήνοντας – ακυρώνοντας το οτιδήποτε. Σε τελική ανάλυση, άμα δε δοκιμάσεις πώς θα ξέρεις;

Αυτά και πόσα άλλα! Καλύψαμε ίσως τα πιο βασικά αλλά η λίστα είναι μακριά και ανανεώνεται συνέχεια…
Δεν υπάρχει λόγος για εξωφρενικές αναλύσεις σε κάτι τόσο αυτονόητο.
Αν θες να μεταδόσεις αυτά που έχεις στο μυαλό, απλά γράψε το δικό σου κομμάτι στο online παγκόσμιο τετράδιο και το κοινό θα κρίνει.
Το σίγουρο είναι το κοινό θα μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, με αναγνώστες που πραγματικά ενδιαφέρονται.
Το μόνο που χρειάζεται είναι επιμονή, υπομονή και σταθερή ποιότητα στο περιεχόμενο.
Όπως και στη ζωή. Αν σε θεωρώ ενδιαφέροντα, θέλω πραγματικά να ξοδέψω 5 λεπτά από τον πολύτιμο χρόνο μου και να σε διαβάσω!