
Το ότι τα παραδοσιακά μέσα διαφήμισης αποτελούν παρελθόν είναι γνωστό εδώ και καιρό (tv, ράδιο, έντυπο). Η αγορά πέρασε σε νέα trend προώθησης αναζητώντας τρόπους να προσελκύσει το κοινό μέσα από τις σύγχρονες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Υπήρξε λοιπόν – ακόμα κρατάει..- μια γενική υπερχρήση στα λεγόμενα ads, χορηγούμενα δηλαδή post και καμπάνιες με στοχευμένο κοινό και ενδιαφέροντα, με σκοπό την καλύτερη προβολή της εκάστοτε επιχείρησης. Google, Facebook, Youtube και Instagram ads γέμισαν τους browsers, σε σημείο πολλές φορές κουραστικό…
Εκεί λοιπόν είναι που πήρε τη θέση του το content marketing. Τι είναι όμως ;
Με τον όρο content marketing εννοούμε τη συστηματική, ποιοτική χρήση περιεχομένου το οποίο θεωρείται αξίας για το κοινό μας, με σκοπό την καθαρή και πιστή προσέγγισή του και εν τέλει τη μετατροπή του σε πελάτη.
Και όπως έχουμε δει και στην πράξη, οι στατιστικές ήρθαν για να επιβεβαιώσουν τη θεωρία:
Το μόνο κοινό που πρέπει να μας ενδιαφέρει, είναι το “πραγματικό”, πιστό κοινό, το οποίο αλληλεπιδρά μαζί μας, άρα με τις αξίες μας, και στη συνέχεια δημιουργεί συμπάθεια για την επιχείρηση και το προϊόν μας.
Ας δούμε όμως και σε νούμερα τα παραπάνω.
• AdBlocking – Ακόμα νομίζεις ότι η διαφήμισή σου προβάλλεται;
Τα νούμερα όσον αφορά στη χρήση Adblock (μπλοκάρισμα διαφημίσεων) είναι αυξανόμενα κάθε χρόνο τόσο στις desktop αλλά και στις mobile συσκευές. Συνολικά ο αριθμός των συσκευών που χρησιμοποιεί Adblocker για την αποφυγή διαφημίσεων ανέρχεται στα 650 εκατομμύρια. Παρόλα αυτά, μελέτες έδειξαν ότι οι χρήστες είναι διατεθειμένοι να απενεργοποιούν το φίλτρο όταν πρόκειται για content, δηλαδή για περιεχόμενο που τους ενδιαφέρει. Η κατάχρηση των διαφημίσεων έφτασε σε σημείο που το 80% των χρήστών που κάνουν χρήση Adblock, έχουν καλύτερη εμπειρία στο σερφάρισμα..
Άρα, ασχέτως αν οι δαπάνες για διαφημίσεις εκτοξεύθηκαν με τα χρόνια (γύρω στο 87% περισσότερες την τελευταία 2ετία), στην πραγματικότητα το reach δεν είναι ανάλογο της επένδυσης, ίσα ίσα που έχει δημιουργήσει και μια σχετική αποστροφή στην όλη τακτική.
• 62% φθηνότερο, 3 φορές πιο αποδοτικό
Η μέτρηση της Demandmetrics μας δίνει κάποια ενδιαφέροντα στατιστικά. Ένα από αυτά είναι και η αποδοτικότητα ανά δολάριο σε σχέση με το παραδοσιακό μαρκετινγ. Η παραδοσιακή διαφήμιση είναι παρεμβατική, προσπαθεί να σε κάνει να τη δεις είτε θες είτε όχι, στην ουσία σε διακόπτει θέλοντας και μη. Ο κόσμος παύει να αλληλεπιδρά εδώ και καιρό με αυτή την τακτική καθώς τη θεωρεί πρωτίστως ενοχλητική, ενώ αλληλεπιδρά καλύτερα με πράγματα που τον αφορούν, τον ευαισθητοποιούν και δε τον διακόπτουν!
• Υψηλότερα engagement rates
Με άλλα λόγια “Δείξε μου αυτά που με ενδιαφέρουν”. Πόσος χρόνος έχει αλήθεια ξοδευτεί προσπαθώντας να κάνουμε το κοινό να αλληλεπιδράσει με μας, τις εποχές του παραδοσιακού μάρκετινγκ. Η εταιρείες κρατούσαν μια στάση “το προϊόν, το προϊόν και πάλι το προϊόν” με την ελπίδα το overdose να αποκοιμίσει τον τελικό αποδέκτη και να τον μετατρέψει σε υποψήφιο πελάτη. Η αλήθεια από όσο μπορώ να θυμηθώ είναι ότι όντως τον αποκοίμιζε, αν αναλογιστώ το πόσες φορές στα μέσα μιας ταινίας διακόπηκα για διαφημίσεις και τελικά με βρήκε το πρωί στον καναπέ…
Ο σύγχρονος χρήστης θέλει κάτι που να του κρατά ζεστό το ενδιαφέρον, στην ουσία να θέλει ο ίδιος να μας δώσει λίγο από τον πολύτιμο χρόνο του. Και σύμφωνα με την ABGEssentials, η πιθανότητα μετατροπής του επισκέπτη σε lead και του lead σε πελάτη είναι 6 φορές μεγαλύτερη.
Σίγουρα ο χρόνος που απαιτείται καθώς και ο βαθμός υπομονής είναι μεγαλύτερα, τα οφέλη όμως είναι μακράς διάρκειας.
• Όλα καταλήγουν στο content
Είναι γεγονός πως με τον καιρό η κάθε προσέγγιση προσπάθησε ή προσπαθεί να βρει τη θέση της στο χώρο του μάρκετινγκ. Όταν όμως μιλάμε για πιστό κοινό, στο οποίο παραδίδουμε με συνέπεια και ποιότητα περιεχόμενο που το αφορά, τότε η συζήτηση έρχεται στο Content Marketing. Οτιδήποτε επι πληρωμή για συγκεκριμένο χρόνο, θα κάνει τον κύκλο του και θα χαθεί. Και η αλήθεια είναι πως και το κοινό αλληλεπίδρασης μάλλον δε θα είναι και το πιο πιστό.
Είτε λοιπόν θα επιλέξουμε να έρθουμε κοντά στα θέλω και στην προσωπικότητα του κοινού, ή θα χτυπάμε πόρτες διακόπτοντας και πουλώντας το προϊόν μας σαν πλασιέ, ένα προϊόν που ίσως μόνο εμάς ενδιαφέρει..